DOBRODOŠLI!

Kulturno-Umjetničko Društvo Baščaršija od 1994. godine nastavlja tradiciju KUD „Miljenko Cvitković“ koje je osnovano 18.01.1947. godine. Svoje djelovanje i aktivnosti od 1964. godine obavlja  u svojim vlastitim prostorijama, ulica Jelića broj 1, koja se nalazi blizu Baščaršije jezgru materijalne i duhovne kulture grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.  

Kao jedino društvo u Općini Stari Grad 1994. godine uzima karakteristično i prepoznatljivo ime BAŠČARŠIJA

Široka je lepeza djelovanja ovog društva tokom njegovog sedamdesetogodišnjeg trajanja i uvijek uokvirena visokim umjetničkim dometima. Prema mnogim stručnjacima spadalo je i spada među najrazvijenija i najbolja društva u Bosni i Hercegovini, a i šire. Društvo uspješno prezentuje naš grad i državu širom bivše Jugoslavije, velikom broju evropskih zemalja i nekim u Aziji i Africi. Društvo doseže visoke umjetničke vrijednosti, stoga je iz naših redova izrastao veliki broj afirmisanih profesionalnih umjetnika.

Sve naše sekcije vode mladi i sposobni ljudi, bivši aktivni članovi našeg Društva obrazovani na seminarima i školama folklora, kao i stručnjaci sa Muzičke Akademije u Sarajevu. Repertoar Društva je sastavljen od pjesmi i igara svih naroda Bosne i Hercegovine, kao i sa područja bivše Jugoslavije. Sve koreografije i scenske postavke su postavljene od strane eminentih koreografa i stručnjaka kao što su: Jelena Dopuđa, Miroslav Miro Šilić, Dunja Rihtman Šotrić, Haki Shkreli, dr.sc. Ivan Ivančan, Vlado Mandičevski, Ekrem Čizmić, Atanas Kolarovski, Izet Starčević, Vinko Babić, Ablah Avdović, Stojče Karafilovski, Reuf Ibrahimagić i drugi.

Posebno značajan je bio i ostao vaspitno-obrazovni oblik razvoja kompletnih ličnosti iz redova nekoliko desetina hiljada mladih generacija tokom trajanja Društva. Društvo je odlikovano brojnim znamenjima: Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva, Prvomajska nagrada, Orden bratstva i jedinstva sa srebrenim vijencem, Priznanje općine Stari Grad i mnoga druga veoma draga priznanja i pohvale, a iz inostranstva donose pobjedničke, zlatne i srebrene trofeje i diplome sa priznatih festivala iz Francuske, Italije, Švajcarske, Turske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske i dr.

Većina festivala u Evropi nema takmičarski karakter pa ansambl dobija visoka pismena priznanja i pozive za ponovno gostovanje. Sva ova priznanja su draga, ali nama najdraže je priznanje samih članova, brojnih generacija tokom dugogodišnjeg djelovanja Društva. Druženja, čvrsta prijateljstva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija Društva je priznanje koje potvrđuje činjenicu da je privilegija i čast biti član ovog uspješnog kolektiva.

Vezani sadržaj